Miten tehdään äänikirja?


Äänikirjojen suosiolle ei näy loppua. Lähes 130 prosentin kasvu edellisvuodesta kertoo, että kysyntää on. Kasvu tuo painetta vastata kysyntään. Kysyntään on helppo vastata, mutta laadusta ei saa tinkiä. Äänikirjoista ei saa tulla tuotetta, joita tehdään koska ”on pakko” ja koska ”ne ovat nyt tapetilla” vaan niiden pitää tuoda kirjalle uusi elämä. Kirjailijaa ja hänen tekstiään pitää kunnioittaa. Äänikirjan lukijaa – kirjailijan ääntä – ei pidä istuttaa studioon ilman huolellista valmistautumista ja toivoa kädet ristissä, että hyvin menee. Reunalla yhden äänikirjan tekeminen tarkoittaa useiden ihmisten kymmenien tuntien panostusta alkuvalmistelusta julkaisuun asti. Lukija on äänikirjan tärkein palanen, mutta ennen kuin hän saapuu studioon, on pohjatyötä tehty jo pitkään. Kun lukija on tehnyt osansa, työ jatkuu vielä sen jälkeen. Tällä tavalla omaa äänikirjatuotantoa pyörittävä Reuna tekee äänikirjan:

1) Päätös kirjasta

Vaikka paine vastata kysyntään olisikin kova, mietimme huolellisesti, mistä kirjasta teemme seuraavan äänikirjan. Tuottajan eli minun lisäksi tässä vaiheessa työaikaansa käyttää kustantaja Tarja Tornaeus. Ensimmäisessä palaverissa esiin nousee yleensä 3-6 kirjaa, joiden sisältöä puretaan tarkemmin. Mietimme myös ensimmäisen kerran mahdollisia lukijoita ja pohdimme kysymyksiä kuten ”Onko äänipankissamme lukijaa, joka olisi varmasti riittävän neutraali tai vaihtoehtoisesti eläytyy juuri sopivasti?” tai ”Onko meillä lukijaa, jonka kielitaito riittää useiden kielien puhtaaseen lausumiseen tai on valmis opiskelemaan niitä?” Saatamme luopua hyvästäkin kirjasta, koska ”se ei vaan toimisi äänikirjana”, mutta toisaalta saatamme päätyä kirjaan, jonka aavistamme saavan uuden elämän äänikirjana. Joskus päätös syntyy nopeasti, joskus taas ei, mutta lopulta sieltä nousee pari ylitse muiden. Pyrimme löytämään samaan aikaan luettavaa sekä miehelle että naiselle.

2) Yhteydenotto kirjailijaan

Tässä vaiheessa työryhmään liittyy kolmas henkilö, kirjailija. Otamme hyvissä ajoin (yleensä kuukausia ennen) yhteyttä kirjailijaan ja kerromme seuraavasta äänikirjastamme. Koska tämä on monelle kirjailijalle uusi asia, opastamme miten asiassa edetään ja miten tulemme työskentelemään. Kerromme minkälaista lukijaa olemme kirjalle suunnitelleet ja tiedustelemme, onko kirjailijalla samanlaisia ajatuksia vai haluaako hän kenties toisenlaisen lähestymistavan. Esimerkiksi mielessämme saattaa olla nuorekas ääni, mutta kirjailija toivookin yli 50-vuotiasta matalaäänistä lukijaa. Emme tee päätöksiä kuulematta ensin kirjailijaa. 

3) Äänikirjan lukijan valinta

Tässä vaiheessa kirjailija saa kuunneltavaksi lukunäytteitä. On syytä huomioida, että äänipankkimme on todella laaja, joten alkukarsintaa on jo tehty esimerkiksi kirjailijan kanssa käytyjen keskustelujen perusteella. Yleensä kirjailijalle menee 3-5 ääntä, joista hänellä on mahdollisuus valita kirjalleen lukija. Jos päätös tuottaa vaikeuksia, kerromme lukijasta lisää tai tarvittaessa ilmoitamme oman toiveemme, jonka kirjailija voi suoraan hyväksyä. Kun kirjailija on tehnyt päätöksen/hyväksynyt lukijan, jossain päin Suomea soi tulevan lukijan puhelin tai sähköpostiin ilmestyy otsikko ”Äänikirjaan lukijaksi?” Kun lukija ilmoittaa ottavansa työn vastaan, on työryhmässämme neljäs henkilö. Emme koskaan kerro lukijoille, että he ovat ehdokkaina, vain valituille ilmoitamme. Näin vältämme sen, että emme tuota pettymyksiä vaan ainoastaan ilonhetkiä.

4) Kalenterit esiin!

Lukija saapuu palaveriin ja tässä vaiheessa mukaan liittyy työryhmän viides henkilö, Deluxe-studion Tero Tielinen, jota ilman meillä ei olisi äänikirjoja. Meillä on selkeä työnjako, joka on yksi niistä syistä, miksi tämä homma toimii. Emme koskaan vaivaa Teroa alkuvalmisteluilla ja hänellekin tulevat kirjat ja niiden lukijat paljastetaan pienellä viiveellä. Tämän teemme siksi, että hänellä riittää työmaata nauhoituksen jälkeen. Teron isosta ja tärkeästä roolista myöhemmin lisää! Takaisin palaveriin. Otamme huomioon kaikki lukijan toiveet. Aikataulut tehdään aina lukijan elämänvaiheeseen sopivaksi, me emme vain ilmoita, että tulet studioon päivänä x ja piste. Huolellisella suunnittelulla takaamme sen, että lukijalle jää reilusti aikaa valmistautua työhön. Lukijan on saatava tutustua kirjaan kaikessa rauhassa, päästävä tarinaan sisään, hakea oikeaa rytmiä ja tapaa lukea, ja jos kirjailijalla on ollut omia toiveita, niiden sisäistämiseen on annettava aikaa. Meille olisi kauhistuttava ajatus, että lukija saisi tekstin eteensä vasta studiossa eikä hän tietäisi sisällöstä ennakkoon juuri mitään. Se olisi kirjailijan, lukijan ja kuuntelijan aliarvioimista. Reunan äänikirjojen lukijat ovat kertoneet lukevansa kirjan 2-3 kertaa etukäteen.

5) Miten äännetään ”Do zakochania jeden krok”?

Tässä vaiheessa yhdistämme – jos mahdollista – kirjailijan ja lukijan. Lähtökohtaisesti pyrimme siihen, että he tapaavat toisensa ja keskustelevat kirjasta, mutta aina se ei ole mahdollista. Silloin on etsittävä muita tapoja. Ennen kuin lukija saapuu studiolle, on vielä selvitettävä useita häntä askarruttavia asioita, kuten esimerkiksi, miten ihmeessä lausutaan puolaa tai ”Tässä on joku ihmeellinen YouTube-linkki, miten ihmeessä tuon nyt luen vai luetaanko ollenkaan?” Ei muuta kuin selvittelemään. Kirjailijamme ovatkin joutuneet vastaamaan moneen kysymykseen ennen luku-urakkaa tai vaihtoehtoisesti Reunalla olemme joutuneet ratkaisemaan, miten painettu kirja muutetaan toimivaksi äänikirjaksi. Joskus voi käydä myös niin, että studiolla joudutaan lennosta ratkaisemaan jokin kohta, jos huomaamme, että se toimisi toisin luettuna paremmin. Kirjailijan luvalla voimme ”tuunata” kirjaa, mikä helpottaa työskentelyä.

6) Studioon!

Viimein koittaa odotetuin hetki: aloitamme äänikirjan nauhoittamisen. Studiolla työskentelee samaan aikaan kolme henkilöä, Tero, minä ja luonnollisesti itse päätähti, lukija. Jos mahdollista, kirjailija on aina tervetullut seuraamaan nauhoitusta ja tsemppaamaan lukijaa! Studiolla olemme aina iltaisin, joten käytännössä työskentelemme työpäivän päälle. Voisimmekin Teron kanssa sanoa, että meillä ei juurikaan ole vapaa-ajan ongelmia…Työnjako on selkeä: lukija lukee ja Teron kanssa autamme häntä ja valvomme, että kaikki menee oikein. Tero keskittyy kuuntelemaan soundia ja lausumista ja siinä mahdollisesti esiintyviä epäpuhtauksia ja itse toimin ”apulukijana” seuraten pysytäänkö tekstissä ja ennalta sovitut muutokset myös toteutuvat. Ensimmäiset hetket ovat aina haastavimmat, kun vielä vähän treenaillaan. Tutustumme toistemme työtapoihin, sovitaan miten toimitaan virheen kohdalla, haemme rentoutta ja oikeaa fiilistä, ja Tero säätelee nappuloita niin kauan että kaikki on varmasti kunnossa. Kun kaikki on valmista, tulee lukijalle luureihin ilmoitus ”pyörii”, ja niin alkaa äänikirjan nauhoittaminen.

7) Illat studiolla – keskittymiskyky koetuksella!

Nauhoittaminen vaatii koko kolmikolta keskittymiskykyä, kun saatamme työskennellä myöhään illalla ja väsyneinä. Huomioimme myös, että tehtävään valittu henkilö voi tulla paikalle nälkäisenä suoraan töistä. Jääkaapista löytyy purtavaa! Mutta mitä kauemmin olemme viettäneet aikaa studiolla, sitä varmemmin homma toimii. Teron kanssa olemme tehneet yhdessä töitä sen verran kauan, että toistemme työtapoja ei tarvitse enää opetella. Pelkkä ele tai katse riittää, jos jokin ei mennyt kuten piti ja tarvitaan uusinta. Koska meitä on kaksi, lukijan on turvallisempaa keskittyä itse lukemiseen – toisinaan Tero havaitsee jotain mitä minä en tai toisinpäin. Lukijalle mahdollisia virheitä ovat esimerkiksi aikamuodon ja nimien vaihtumiset kesken tarinan. Pidämme riittävästi taukoja ja lukijan ehdoilla mennään - aina. Jos tuntuu, että illan urakka oli siinä, jatkamme seuraavana iltana. Emme kuormita lukijaa ja pakota häntä lukemaan loppuun ”vaikka väkisin”, koska meille laatu on tärkeintä. Riittävästi levännyt lukija suoriutuu urakasta paremmin.

8) Tero, tykkäätkö editoida?

Kyllä tykkää, ja me olemme onnekkaita, että hän nauttii siitä. Kun lukija on saanut vaativan urakkansa valmiiksi, hänet päästetään ansaitulle levolle. Itse siirryn seuraavan äänikirjan pohjustamiseen ja odottamaan editoinnin valmistumista, ja areena on Teron. Kirjan editointi on hänen valtakuntaansa. Emme koskaan puutu siihen, annamme hänelle vapaat kädet tehdä siihen juuri sellaisen soundin kuin hän itse parhaaksi näkee. Äänikirjoissamme pyrimme tarkkuuteen ja poistamme ylimääräiset huokaukset ja maiskutukset. Kauanko hänellä menee aikaa yhden kirjan editoinnissa? Kauan! Äänikirjamme editoidaan huolellisesti, ja Tero luo ammattitaidolla siihen sellaisen äänimaailman, että niitä on mahdollisimman mukava kuunnella.

9) Viimeistelyä vaille valmis

Tässä vaiheessa Tero ”luopuu” kirjasta ja lähettää sen meille oikokuunneltavaksi. (lue: lähettää sen meille ja ilmoittaa, että parantaa sitä vielä hieman!) Graafikolta on tilattu äänikirjaan kansi, annetaan isbn-numero  ja tiedot syötetään Kirjavälitykseen. Kun ilmoitan Terolle, että kaikki on ok, hän hoitaa koko paketin Kirjavälitykseen, joka toimittaa sen eri jakelukanaville. Työ on tehty!

10) Äänikirja julkaistaan

Siellä se lopulta sitten on useiden tuntien työstämisen jälkeen kaikkien kuunneltavana. Juhlan paikka? Ehkä, mutta luultavasti olemme jo tekemässä seuraavaa. Olemme varautuneet palautteeseen ja otamme sitä vastaan tehdäksemme seuraavasta äänikirjan vielä paremman. Reunalle äänikirjan lukija ei ole pelkkä lukija vaan paljon enemmän. Hän on yksi reunalaisista, jolle voi avautua muitakin työmahdollisuuksia. Lukija voi olla esimerkiksi lavaisäntä, haastattelija videoissa, messumainosten lukija, tapahtumissa esiintyvä muusikko, mitä vain keksimmekin! Yhteisöllisyys on tässäkin projektissa meille niin tärkeä asia, että sen seurauksena lukijoista syntyy vaikka mitä – kuten vaikkapa kuvassa esiintyvä kuoro. Ja kaikki tämä on tapahtunut vaikka aloitimme oman tuotannon vasta muutama kuukausi sitten!

 

Teksti: Jarkko Ryynänen

Äänikirjoja koskevat kysymykset: jarkko@reunalla.fi

 

Kuvassa Reunan äänikirjojen lukijat Timo Trygg, Helena Berg, Ilkka Trygg ja Netta Herranen sekä Deluxe-studion Tero Tielinen. 

Kuva: Henna Virén  

 

 


74 kommentit


 • Eila-Henna Kukkala

  Haluaisin lukea juuri ilmestyneen 196 sivuisen omaelämänkertani äänikirjaksi kotona. Minkälaisen laitteen tarvitsen? Minulla on tavallinen läppäri. Mistä saisin laitteen ja ohjeet sen käyttämiseen? Kiitollinen avustanne!


 • KebyAcell

  big fish casino free online [url=https://onlinecasinogameslots21.com/ ]gsn casino slots [/url] caesars casino online download free casino slot games world class casino slots


 • exichunameki
  Amoxil[/url] Buy Amoxicillin kik.pqut.reunalla.fi.tkp.nr http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

 • onamaguzovuf

  ] Amoxicillin No Prescription llp.rjvr.reunalla.fi.jju.th http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/


 • uvaholovurez
  No Prescription[/url] Amoxicillin Online lku.qija.reunalla.fi.zch.ze http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Jätä kommentti